BIRGET – Ways to deal, ways to heal

Elle Sofe Sara & Joar Nango / Carte Blanche

Carte Blanche, Norges nationella kompani för samtida dans, gästar nu Norrlandsoperan med BIRGET; Ways to deal, ways to heal, ett samarbete mellan koreografen Elle Sofe Sara och konstnären Joar Nango.

Information

Titel: BIRGET – Ways to deal, ways to heal

Längd:

Priser

Ordinarie:
250 kr
Pensionär:
225 kr
Student / 19-26 år:
125 kr
Scenpass:
200 kr
Upp t o m 18 år:
80 kr
Grupp minst 10 pers:
225 kr

Tidigare tillfällen

Under de senaste decennierna har flera västländer inrättat kommissioner för att utreda historien om minoritetsgrupper som varit offer för systematiska statliga övergrepp. BIRGET; Ways to deal, ways to heal är en reaktion på den norska sannings- och försoningskommissionen som i juni 2023 ska lägga fram förslag för att försona samer och norrmän.

Att överleva i en föränderlig miljö

Birget är ett samiskt uttryck som beskriver ett tillstånd av att klara sig eller överleva i en föränderlig miljö. Drivna av birget bjuder Sara, Nango och Carte Blanche in publiken att övervinna rädslan för att beröra ett tungt och svårt ämne med en fräsch föreställning som ifrågasätter sociala och politiska gränser, begränsningar och det rådande försoningsklimatet.

Mötet med den samiska kulturen

Föreställningsprocessen startade i Guovdageaidnu/Kautokeino där Carte Blanche-dansarna fick uppleva den samiska kulturen, mörkret och den nordliga kylan på nära håll. I mötet med den samiska kulturen och det samiska folket fick dansarna ta del av personliga historier om statliga övergrepp – historier som dansarna bär med sig på scenen. Materialet och artefakterna till scenografin samlades också in från Finnmarkens vidsträckta landskap.

Elle Sofe Sara

Elle Sofe Sara (född 1984) är koreograf och regissör som bor och arbetar i Guovdageaidnu i Finnmark. Hon har bl a skapat dansjojkföreställningen Vastadus eana – The answer is land som visades på Norrlandsoperan 2023 och som nu går på turné i Sverige med Dansnät Sverige 2024. Hon har även skapat ett flertal andra dansföreställningar och flera prisbelönta kortfilmer. Elle Sofes konstnärliga verk avslöjar ofta ett rum där det förflutna och nuet sammanfaller, ett collage av samisk kroppslighet och andlighet och enkla medel. Elle Sofe har en magisterexamen i koreografi från Khio, hon var festivalprofil på Nordnorgefestivalen (2020, 2021) och håller för närvarande på att göra sin första långfilm som kommer att bli världens första jojkmusikaliska långfilm.

Joar Nango

Joar Nango (född 1979) är arkitekt och konstnär som bor i Tromsø. Han arbetar i gränslandet mellan konst och arkitektur och integrerar ofta allmänheten i sina installationer.  Han studerade arkitektur vid NTNU mellan 2002 och 2008 och har även haft utbyten vid BAS och Kunsthochschule Berlin-Weißensee. Nango var med och grundade det idealistiska arkitekturkollektivet Fellesskapsprosjektet å Fortette Byen (FFB) och var festivalartist under Bergen International Festival 2020.


 


Joar Nango på SVT Play

På SVT Play hittar du ett program i serien Hemma hos inredningsarkitekten där Joar Nango är med. Från programtexten: ”Jour Nango är arkitekt och konstnär, och gör rum med möbler av återbruk. Han bor helst i sin stora röda bil i norska Finnmark norr om polcirkeln. Hans hem på medar är Nordens bidrag till Arkitekturbiennalen i Venedig 2023.”


Dela: