Boken

Om minnet och glömskans mekanismer

På 1500-talet talade alla om italienaren Guilio Camillos magnifika minnesteater, trots att ingen hade sett den. Ryktet sade att den som gick in i den storslagna byggnaden omedelbart skulle förstå hur all kunskap i världen hänger ihop. Byggnaden som bok! En oslagbar tanke i en tid fylld av längtan efter begriplighet.

Camillo byggde aldrig klart sin teater. Gunilla Heilborn tar nu över konstruktionen.

Information

Titel:
Boken
Längd:

Priser

Ordinarie:
210 kr
Student/ung vuxen 19–26 år:
130 kr
Barn/unga 3–18 år:
60 kr
Pensionär:
130 kr
Scenpass:
170 kr

Tid och datum

– Black Box Introduktion 30 min innan start

Boken är ett fortsatt utvecklande av den sceniska föredragsformen Lecture Performance, som Gunilla Heilborn påbörjade med föreställningen The Knowledge (2015). Denna gång står hon på scen tillsammans med en assistent och frågar sig om det är möjligt att konstruera ett system som rymmer hela mänsklighetens minne.

Alla minnesforskare beskriver våra minnen som det som definierar oss; våra jag består av våra minnen och det finns en anledning till att människor är mer rädda för att bli dementa än för att få cancer. Bara tanken på att vi faktiskt kommer att glömma alla underbara, viktiga, hemska saker som hänt oss, är för de flesta en fruktansvärd tanke. För vi glömmer det mesta. Detta är en av anledningarna till att vi skriver dagbok, tar bilder, berättar historier för varandra, upprättar monument och muséer. Vad är böcker och byggnader annat än försök att frysa tiden och minnet?

Det finns oändliga uttryck för vårt behov av att katalogisera våra minnen. Med Boken vill Heilborn ta sig an minnets lagerlokaler; byggnadsverk, böcker, bilder och gester.

The Book är andra delen i Gunilla Heilborns trilogi om minnet som hon startade 2017 med föreställningen The Wonderful and The Ordinary.

Mer om Gunilla Heilborn

Koreografen och filmskaparen Gunilla Heilborn har hyllats för sina unika föreställningar spetsade med humor och träffande ironi. Intelligent och poetiskt upplöser hon gränsen mellan allvar och humor.

Gunilla Heilborns unika sätt att kombinera text, video och bild har gett henne en ställning som en av Sveriges mest intressanta scen- och filmartister. Hon har flera gånger Guldbaggenominerats för sina kortfilmer och vann 2007 med filmen ”Hur man gör.” I Umeå har vi tidigare sett verk av Heilborn såsom Femårsplanen, This is not a love story och The Knowledge. Samtliga samproducerade med Norrlandsoperan.

För er som vill veta mer om Gunilla Heilborn och hennes tidigare verk: gunillaheilborn.se

Foto: Gunilla Heilborn

Dela: