Boken

Boken

Information

Titel:
Boken
Längd:

Priser

Ordinarie:
210 kr
Student/ung vuxen 19–26 år:
130 kr
Barn/unga 3–18 år:
60 kr
Pensionär:
130 kr
Scenpass:
170 kr

Tidigare tillfällen

– Black Box Introduktion 30 min innan start

”Heilborn försöker nog inte att vara rolig, men levererar banaliteter med sådant allvar att det blir oemotståndligt komiskt” – DN

”…smart underhållning om mänsklig strävan att omfatta allt utom glömskan…” –SvD

”…väldigt underhållande konst.” – Aftonbladet

”Men med sitt underfundiga tilltal och sin lakoniska humor blir Heilborn inte det minsta tjatig” – Aftonbladet


”…som en skön efterfest där vi i publiken får mysa i soffan…” – DN

På 300-talet före vår tideräknings början gick Platon runt i Aten och grämde sig över skrivkonstens utbredning. 

Hur ska människor minnas något, nu när de kan skriva ner allt de behöver komma ihåg? De kommer att sluta träna sitt minne och förlita sig på det skrivna, de kommer inte att minnas saker genom att söka i sig själva, de kommer att bli fullständigt beroende av att hämta minnet utifrån sig själva.

Alla nyheter har sina kritiker

Trots det har människor i alla tider kommit på nya sätt att placera sina minnen utanför sig själva; långa rimmade epos, grottmålningar och medeltida katedraler. Just byggnader visade sig vara förträffliga lagringsplatser för kollektiva minnen och arkitekturen var länge mänsklighetens allra främsta uttrycksmedel. Detta får dock ett abrupt slut år 1454 när Gutenberg uppfinner tryckpressen. Den mänskliga tanken har då hittat på (ett ännu effektivare sätt,) en bättre lagringsplats för våra minnen, en teknik som inte bara är mer motståndskraftig och hållbar än arkitekturen utan även lättare att bära med sig, nämligen den tryckta boken. Men med den tryckta boken kommer också det linjära berättandets tyranni.

BOKEN är del två i Gunilla Heilborns, (enligt egen utsaga), något långdragna trilogi om minnets funktioner som hon startade 2017 med föreställningen The Wonderful and The Ordinary”. Kanske såg ni också The Knowledge på Norrlandsoperan för 2 år sedan? Denna gång står hon på scen tillsammans med sin assistent Louise och frågar sig om det är möjligt att konstruera ett system som rymmer hela mänsklighetens minne. Eller om det bara var något som renässansmänniskorna klarade av. På den tiden hade de trots allt tillgång till de perfekta proportionernas magiska effekt.

BOKEN är en Lecture Performance med text som bas. Föreställningen innehåller även Bilder & Siffror, Ljud & Dans, samt Textilkonst av Katarina Wiklund.

Mer om Gunilla Heilborn

Koreografen och filmskaparen Gunilla Heilborn har hyllats för sina unika föreställningar spetsade med humor och träffande ironi. Intelligent och poetiskt upplöser hon gränsen mellan allvar och humor. Hennes unika sätt att kombinera text, video och bild har gett henne en ställning som en av Sveriges mest intressanta scen- och filmartister. Hon har flera gånger Guldbaggenominerats för sina kortfilmer och vann 2007 med filmen ”Hur man gör.” 

Gunilla har tidigare gästat NorrlandsOperan med dansföreställningarna Femårsplanen (2009), This is not a love story (2011) och The Knowledge (2016). 

För er som vill veta mer om Gunilla Heilborn och hennes tidigare verk: gunillaheilborn.se

Foto: Gunilla Heilborn

Dela: