Never Twenty One – Smaïl Kanouté/Compagnie Vivons

En föreställning dedikerad dem som aldrig fick fylla tjugoett

Rörelsen Black Lives Matter kokar och deras angelägna budskap om polisbrutalitet och strukturell rasism lämnar ingen oberörd. När deras hashtag #Never21 skapas så är det för att uppmärksamma alla de barn och unga som fallit offer för skjutvapen. De barn och unga som aldrig fick fylla 21.

Information

Titel: Never Twenty One – Smaïl Kanouté/Compagnie Vivons

Längd:

Priser

Ordinarie:
250 kr
Pensionär:
225 kr
Student / 19-26 år:
125 kr
Upp t o m 18 år:
80 kr
Scenpass:
200 kr

Tidigare tillfällen

#Never21

I Compagnie Vivons dansföreställning med samma titel som hashtagen, iscensätts rörelsens manifest. Tre dansare med graffittitäckta kroppar, märkta av de efterlevandes ord, återupplivar offren och deras familjers avgrundsdjupa saknad.

Vi får återuppleva pojkarnas dödsögonblick, besök i vapenaffärer och den dagliga diskriminering som drabbar ungdomar från socioekonomiskt utsatta områden. Ett oundvikligt schackspel där vissa, fångade i gängkriminalitet, tvingas att leka med sina liv, och där andra, oskyldiga, oväntat hamnar i skottlinjen för herrelösa kulor.

Never twenty one blir dansarna levande minnesmärken eller vandrande andar. Med krump, elektro, popping och samtida dans hyllas de förlorade liven och kvar blir den outsägliga smärtan hos de efterlevande.

Never twenty one… because their lives still matter.

Smail Kanouté

Smail Kanouté är en fransk-malisk konstnär baserad i Paris. Som självlärd dansare och med examen i grafisk design kallar han sig för ”choreo-graphist”, en titel som innefattar hans mångsidiga konstnärskap med botten i såväl grafisk design, bildkonst, silkscreendesign och dans. Hans många samarbeten inom mode, design, video och scenkonst återspeglar hans ständiga produktiva kreativitet.

Kanouté grundade danskompaniet Vivons! 2016 med vilket han utvecklar performanceprojekt, koreografiska verk, dansvideor och kortfilmer. Kompaniets föreställningar kännetecknas av socialrealism, mångkulturella influenser och uttrycksfulla teman. Genom att blanda dans och bildkonst blir hans koreografi levande målningar med expressiva uttryck.

Se verket i sin helhet!

Never 21 är det första av tre verk i en serie som ifrågasätter det svarta samhällets tillstånd i olika tider och på olika platser, och som i hög grad handlar om effekterna av kolonialism och förfädernas beständighet som en bekräftelse av identitet. YASUKE KUROSAN – inspirerad av den svarta samourajens liv, och SO AVA – en nytolkning av voodoodanser, blir det andra och tredje stycket.Till varje projekt hör en kortfilm och en fullständig koreografisk föreställning. Alla tre tillhörande kortfilmer kan du se på klacken före och efter föreställningen.

Bild ur: NEVER TWENTY ONE
Bild ur YASUKE KURUSAN
Bild ur So Ava

 

 

Dela: