Pianoafton

Beethoven – och några pianistrivaler

Pianofenomenetr från Turin, Francesco Mazzonetto, vill bjuda publiken på två stora pianosonater av Beethoven och Clementi men även verk av Rossini, Liszt och Dohnany.

Information

Titel:
Pianoafton
Längd:

Priser

Ordinarie:
225 kr
Stud/19-26 år:
200 kr
Pensionär:
200 kr

Tidigare tillfällen

– Konsertsalen

Francesco Mazzonetto

Pianofenomenet från Turin är 22 år och gör nu sin Sverigedebut med en soloafton i Umeå. Han har vunnit åtskilliga meriterade pianotävlingar och ger regelbundet både solist- och solokonserter.

Med rivalens sonater på sin flygel…

Över hela världen firar man i år Ludvig van Beethovens 250 åriga födelsedag. Alla vet att han hade stora framgångar under sin levnad, men samtidigt fanns också andra tonsättare på samma spelplan, som också de gjorde sig stora namn, som Haydn, Mozart, Chopin och Liszt – på ett sätt en slags rivaler…

En annan slags konkurrent, som Beethoven hade ett nära samarbete med och som förlade flera av hans verk, var den i Europa och Ryssland verksamme pianovirtuosen, tonsättaren, pianobyggaren och tillika förläggaren – italienaren Muzio Clementi. Som pianovirtuos var Clementi vid den tiden mer känd i Europa än både Beethoven och Mozart. När Clementi fick partituret till Beethovens violinkonsert i sin hand, då han personligen besökte Beethoven i hans bostad, blev han så förtjust i konserten att han uppmanade Beethoven att också skriva en konserterande pianostämma till samma orkesterdräkt. Så gjorde också Beethoven, som lär ha haft alla Clementis pianosonater på flygeln i sin bostad.

Dela: