The very last northern white rhino

The very last northern white rhino – Gaston Core

The Very Last Northern White Rhino är ett soloverk lika enkelt som kraftfullt. Med den sanna historien om världens två sista vita noshörningar som utgångspunkt, frågar sig koreografen Gaston Core om det är möjligt att finna lycka i en värld av kaos?

Information

Titel: The very last northern white rhino

Längd:

Priser

Ordinarie:
250 kr
Pensionär:
225 kr
Student / 19-26 år:
125 kr
Upp t o m 18 år:
80 kr

Tidigare tillfällen

Finstämt och elegant använder dansaren Oulouy streetstilar som krumping, tutting och waving för att skildra människans utrotning av detta hänförande djur. Med små medel och stora känsloyttringar förmedlar dansaren en historia om jordens bräcklighet och den eviga jakten på frihet.

I The very last northern white rhino lockar Gaston Core fram ett rikt språk av rörelser och dansstilar i jakt på en hybrid form av rörelseestetik, som i avsaknad av stereotyper är uttrycksfull och tankeväckande. Här möts dansen och ljudet i en dialog, där specialkomponerad musik, ljudet av Oulouys danssteg och mikrofoner som fångar upp ljud utanför scenen bildar en helhet. Oulouy rör sig in och ut ur rummets ljussättning, för att stundvis kamoufleras i mörker. Genom det hypnotiserande rörelsespråket skapas olika meningar som mynnar i en tanke om att den vita norshörningens utdöende lika gärna skulle kunna vara människans. Är vi inte alla lite som de sista noshörningarna, där vi står vid sidan av våra sammanhang och inväntar ett slut som vi känner oss främmande inför?

Mer om Gaston Core

Gaston Core är född och utbildad i Buenos Aires. Han flyttade till Europa 2001 och har sedan dess arbetat som både dansare, skådespelare, regissör och kulturchef. Core har en examen i regi och dramaturgi likväl som en magisterexamen i samtidsfilosofi. Han har drivit en teaterfestival och arbetat som både artist och regissör för ett flertal kompanier. Mellan 2015-2021 drev han den fria scenen Sala Hiroshima i Barcelona.

Mer om Nico Yao Dapre a.k.a. Oulouy

Oulouy kommer från Elfenbenskusten och bosatte sig i Paris som tonåring. Hans passion för dans utvecklades från en tidig ålder. Inledningsvis intresserade han sig för olika typer av afrikanska danser men 2008 fick han kontakt med den urbana dansen. Sedan dess har han deltagit i flertalet internationella dansbattles, samt arbetat som modell och dansare för bland annat Coca Cola och L’Oreal. För närvarande undervisar han i urban dans, organiserar evenemang och är medregissör på @ilovethisdance – den första Franska digitalkanalen tillägnad urban kultur och hiphop.

Dela: