vårens program 2017

Vårens koreografer och dansare på NO bygger broar mellan konst, politik och individ. Föreställningarna kännetecknas av värme, ironi, poesi och insikten om att vi alla delar på samma resurser. Europas mest spännande koreografer undersöker sina egna livsresor för att hitta drivkrafterna bakom mänskliga beteenden. De använder dans som ett befriande och personligt språk, men med stor relevans även för oss andra.

Vårt program innehåller något för alla smaker och alla åldrar. Bland annat gästas vi av Cullbergbaletten, med föreställningen Protagonist, och av koreografen Akram Khan med familjeföreställningen Chotto Desh. Konstnärsduon Ludwig Daae och Joanna Nordahl visar oss med hjälp av film, musik, rörelse och dialog hur en relation på distans kan fungera – eller inte fungera – med hjälp av internet och alla våra nya sätt att kommunicera. Missa inte Hyperfruit.

Två av Sveriges mest kända koreografer, Helena Franzén och Cristina Caprioli, har båda premiär av sina nya verk hos oss i vår – What’s left behind respektive A Line_up. Och för barn med deras familjer bjuder vi in till dans av Minna Krook och till den spännande och interaktiva föreställningen Koreografin, där publiken själva skapar dans tillsammans.

Dans på NorrlandsOperan – vår verksamhet

NorrlandsOperan är i dag en av Sveriges starkaste och mest framgångsrika plattformar för samtida dans. Verksamheten har ingen egen dansensemble utan inriktar sig på samarbeten såväl nationellt som internationellt. På NO kan publiken ta del av det experimentella och nyskapande såväl som det etablerade och mer traditionella. Vårt program ska erbjuda något för alla åldrar och för alla smaker – samtida dans är en godispåse med en pralin för alla!

Vi presenterar årligen cirka 20 föreställningar. Dessa kan vara egna produktioner i samarbeten med olika kompanier och andra institutioner;  gästspel via Dansnät Sverige; samarbeten i vårt eget hus, med NorrlandsOperans symfoniorkester; etc. NorrlandsOperan ger ofta koreografer med dansare möjlighet att arbeta fram verk i residens. Ett residens innebär tid för koreografer och dansare att repetera i våra lokaler, nyttja våra scener och andra resurser i form av teknik och personal.

Dans i Västerbotten är en regional verksamhet som syftar till att verka för dansens ställning i länet, med en särskild fokus på barn och unga. Dans i Västerbotten är en del av konsulentverksamheten i länet, som har sitt uppdrag från Region Västerbotten.

Dansnät Sverige

Dansnät Sverige är ett nationellt nätverk som drivs av viljan att visa angelägen danskonst – för alla, till alla, i alla hörn. NorrlandsOperan är en av tolv regionala parter som gemensamt driver Dansnät Sverige och möjliggör omfattande turnéer med svenska och internationella föreställningar.

 

 

 

 

Dela: