Hosokawa, Sandström & Mozart

Norrlandsoperans Symfoniorkester

Norrlandsoperan slår upp portarna för uruppförandet av ett pinfärskt verk av hustonsättaren Jan Sandström. Vi får även höra musik av den i Sverige aldrig tidigare spelade Toshio Hosokawa från Japan. Och med den unga solisten Claire Huangci vid pianot bjuder vi på Mozarts underbara Pianokonsert nr 24. Nytt möter gammalt och västerländskt möter japanskt! 

Information

Titel:
Hosokawa, Sandström & Mozart
Längd:

Priser

Ordinarie:
270 kr
Pensionär:
200 kr
Student:
160 kr
Ungdom till och med 19 år:
60 kr

Tid och datum

– Konsertsalen Introduktion 30 min före start

Äntligen är det dags för uruppförandet av ett nytt stycke av Jan Sandström (f 1954) som är Norrlandsoperans hustonsättare. Sandström är världskänd för sina solokonserter – till exempel Motorcykelkonserten – liksom för sina körstycken. I hans musik möts modernitet och autenticitet, humor och allvar. Orkesterverket Solamente Tú handlar om kärlek. Titeln betyder ”Bara du” och Sandström säger själv om stycket:

”Det sägs ju att musiken och konsten tar vid där orden slutar, men om man kokar ned de här tonerna och destillerar allt till ett par droppar så säger dropparna nog: ”bara du”. Det är ju förstås ett kärleksbudskap riktat till en speciell person, men om man inte bara vill vara privat; kanske vad varje människa kort vill säga till någon nära.”

Ännu ett för Sverige unikt uppförande sker när Norrlandsoperans Symfoniorkester spelar Blossoming II av den japanske tonsättaren Toshio Hosokawa (f 1950). Sedan 1998 är han Composer in Residence hos Tokyo Symphony Orchestra. Verket Blossoming II skrev han 2011. I sin musik skapar han spännande möten mellan den västerländska, moderna konsten och den japanska, traditionella kulturen.

Under ledning av chefdirigent Elim Chan avslutas kvällens konsert med Pianokonsert nr 24 av Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Stycket är skrivet i komplex demonisk c-moll och betraktas som mycket avancerat för pianister att spela. Till vår stora glädje återvänder den hyllade solisten Claire Huangci, född 1990 i New York, till symfoniorkestern denna kväll.

Dela: