Ljusets Återkomst

Norrlandsoperans Symfoniorkester

Musik som uttryck för möjlighet, brobygge och hopp. Så arbetar den syrisk-amerikanska tonsättaren Malek Jandali, som har ett starkt engagemang i människorättsfrågor. Under konserten får hans verk sällskap av ett samtida stycke för orkester, fagott och saxofon av Anna-Lena Laurin. Dessutom får vi höra Felix Mendelssohns sagolika Midsommarnattsdröm.

Information

Titel:
Ljusets Återkomst
Längd:

Priser

Ordinarie:
270 kr
Pensionär:
200 kr
Student:
160 kr
Ungdom till och med 19 år:
60 kr

Tid och datum

– Konsertsalen Introduktion 45 min före start

Under ledning av dirigenten Eugene Tzigane bjuder Norrlandsoperans Symfoniorkester in till en konsert i vårens och hoppets tecken.

För den internationellt hyllade syrisk-amerikanske tonsättaren Malek Jandali (f 1972) hänger musiken tätt samman med världsläget. Jandali är mycket engagerad i mänskliga rättigheter. År 2013 anordnade han en världsturné med namnet The Voice of the Free Syrian Children. Med den ville han genom musik och samtal öppna omvärldens ögon för syriska flyktingbarn. Jandali är även grundare av organisationen Piano for Peace – Piano för fred – och har återkommande samarbeten med hjälporganisationer som UNICEF och Rädda Barnen. Orkesterverket Phoenix in Exile handlar om människor på flykt.

Musiken hos den välrenommerade tonsättaren Anna-Lena Laurin (f 1962) är gränsöverskridande och undersökande. Laurin komponerar inom olika genrer och skriver såväl nutida, klassisk musik som jazz. Verket Bird Phoenix uruppfördes 2015 och är skrivet för den originella kombinationen symfoniorkester, fagott och saxofon. Solister på konserten är fagottist Magnus Nilsson och saxofonist Peter Wilgotsson. Verket är en sambeställning mellan Norrlandsoperans Symfoniorkester, Nordiska Kammarorkestern och Magnus Nilsson/Skåne Estrad.

Musiken till En midsommarnattsdröm av Felix Mendelssohn (1809-1847) är skriven som scenmusik till William Shakespeares pjäs med samma namn. Verket är ett av Mendelssohns mest kända. Tonsättaren var bara 16 år när han komponerade stycket och musiken minner om ljusets återkomst och vårens sprängkraft.

Dela: