Rachmaninovs pianokonsert

Norrlandsoperans Symfoniorkester

Höstens krispiga luft och mustiga färgskala antar musikalisk skepnad. Under ledning av gästande dirigent Eun Sun Kim bjuder orkestern på verk av Mozart, Borisova-Ollas och Rachmaninov. Och så inviger den unga talangen Stanislav Khristenko en av Norrlandsoperans nya Steinwayflyglar! 

Information

Titel:
Rachmaninovs pianokonsert
Längd:

Priser

Ordinarie:
270 kr
Pensionär:
200 kr
Student:
160 kr
Ungdom till och med 19 år:
60 kr

Tidigare tillfällen

– Konsertsalen

”Hösten ringde i luften.” Så säger huvudpersonen i romanen Lolita av den ryska författaren Vladimir Nabokov. Citatet inspirerade Victoria Borisova-Ollas (f 1969) när hon skrev Colors of Autumn på uppdrag av kammarorkestern Musica Vitae år 2002. Idag lockar det dramatiska stycket publik över hela världen. Victoria Borisova-Ollas föddes i ryska Vladivostok. Hon kom till Sverige 1992 och vidareutbildade sig på Musikhögskolorna i Stockholm och Malmö. Med stycket Colors of Autumn vill hon väcka höstens färger till liv inom lyssnaren.

Kanske hade Sergej Rachmaninov (1873-1943) samma tanke när han skrev sin tredje pianokonsert 1909. Stämningen i stycket är på en och samma gång färgsprakande som en lönn i september och hotfull som ett annalkande oväder. Konserten räknas till en av de tekniskt mest utmanande i den klassiska pianorepertoaren. Som solist hör vi den lovande pianisten Stanislav Khristenko. Han gjorde sitt första framträdande som elvaåring och är en av Amerikas mest eftertraktade konsertpianister. Vid kvällens konsert gästar han, liksom den internationellt erkända dirigenten Eun Sun Kim, Norrlandsoperan för första gången.

Inledningsvis får vi höra den medryckande Symfoni nr 38 av Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Mozart skrev stycket 1786. Året efter hade det premiär i Prag – samtidigt som tonsättaren besökte staden för första gången. Mozart var mycket glad åt sin vistelse och hädanefter kom stycket att kallas för just Prag.

Dela: