Anna Larsson möter Mats Larsson Gothe

Norrlandsoperans Symfoniorkester

Mats Larsson Gothe är ett välkänt namn för Umeåpubliken. Nu är han tillbaka med ett verk som han skrivit speciellt för sångerskan Anna Larsson. Vi får också njuta av Schumanns känslosamma tredje symfoni och Beethovens Egmont-ouvertyr.

Information

Titel:
Anna Larsson möter Mats Larsson Gothe
Längd:

Priser

Ordinarie:
250 kr
Student:
160 kr
Ungdom till och med 19 år:
60 kr
Pensionär:
200 kr

Tidigare tillfällen

– Konsertsalen. Introduktion kl 18.30 i

Efter succén med Blanche och Marie här på Norrlandsoperan har Mats Larsson Gothe (f 1965) haft fullt upp. Operan blev nominerad till International Opera Awards, och Mats vann både Svenska Dagbladets Operapris och Musikförläggarna pris. Sen dess har det blivit flera nya verk, bland annat en opera om Jussi Björling.

I kväll får vi höra stycket Ur en anteckningsbok. Magnificat som han tillägnat den svenska sångerska och världsstjärnan Anna Larsson. Verket bygger på en dikt av den svenske poeten Håkan Sandell (f 1962). Han skrev den i Berlin, strax innan murens fall. I texten ställer Sandell frågor kring vad som hänt med vår värld, med människan, konsten och livet.

I Mats tonsättning får Sandells bitterljuva poesi en ytterligare dimension. Musiken följer textens dramaturgi och växlar mellan stor dramatik och lågmäld melankoli. Och de böljande orkesterklangerna smälter perfekt samman med Anna Larssons fylliga och uttrycksfulla röst.

För Mats Larsson Gothe är målet att musiken sak beröra lyssnaren. På det sättet påminner han om den romantiske tonsättaren Robert Schumann (1810-1856). I Schumanns musik gick alltid känslan före regler och form. Sin tredje symfoni skrev han mellan sina många depressioner och den sjuder av nyväckt glädje och hopp.

Konserten, som inleds med Beethovens fantastiska Egmont-ouvertyr, dirigeras av Giedrė Šlekytė från Litauen.

Dela: