Elgars Cellokonsert & Beethovens Sjua

Norrlandsoperans Symfoniorkester på turné

Den unga stjärncellisten Jakob Koranyi gästar oss i Edward Elgars förföriska cellokonsert. Norrlandsoperans Symfoniorkester spelar en kavalkad av guldkorn från då och nu och Elim Chan leder konserten på turné till Sorsele – Årets kulturkommun i Västerbotten.

Biljett köps på plats

Information

Titel:
Elgars Cellokonsert & Beethovens Sjua

Tidigare tillfällen

– Sporthallen i Sorsele Konserten är en del av startskottet för Sorsele som Årets kulturkommun i Västerbotten

Ludwig van Beethoven (1770-1827) skrev Symfoni nr 7 när han låg på sanatorium i Böhmen. Uruppförandet ägde rum 1813 i Wien. Beethoven dirigerade själv konserten och den temperamentsfulla musiken gjorde så djupt intryck på publiken att de omedelbart ville höra andra satsen en gång till!

Den uppburne tonsättaren Edward Elgar (1857-1934) hade mot slutet av andra världskriget fått sviktande hälsa. 1919 skrev han sitt sista betydande stycke – den ljuvliga cellokonserten i e-moll. Kanske var det efterverkningarna av kriget såväl som den egna sjukligheten som fick Elgar att skriva som han gjorde. Musiken är elegisk och meditativ och konserten betraktas som en hörnsten i den klassiska cellorepertoaren.

Den unga cellisten Jakob Koranyi är flerfaldigt prisbelönt. 2017 erhöll han Gålöstiftelsen och Sixten Gemzéus Stiftelses nyinstiftade musikstipendium.

Solist Jakob Koranyi, cello. Foto: Anna-Lena Ahlström

Dela: