Bättre folk

Om makt, massiva rörelser och de som passerar gränsen

Fyra oemotståndliga karaktärer äger dansscenen i ett stycke queer scenkonst som bär på både historia och samtid. Med sin envist juckande discodans och sitt gränsöverskridande könsuttryck ställer dansarna gång på gång frågan om var gränsen går för vad som är möjligt, verkligt och genomförbart.

Information

Titel:
Bättre folk
Längd:

Priser

Ordinarie:
210 kr
Student/ 19-26 år:
130 kr
Pensionär:
130 kr
Barn 3-18 år:
60 kr
Supporter:
170 kr

Tid och datum

– Black Box Introduktion kl 18.30 i Bistron.

Bättre folk har sin utgångspunkt i det gränsland där mänskliga värderingar förhandlas. Verket är en kraftfull uppgörelse med våra föreställningar om det möjliga. Det ställer gång på gång den allvarliga frågan om var gränsen går för vad som är möjligt, verkligt och genomförbart. Koreografen Hagar Malin Hellkvist Sellén/MHS intresserar sig inte för iscensättningar utan ser till att företeelser blir till.

Bättre folk hade urpremiär 2006 här på Norrlandsoperan. Ett banbrytande verk som plöjde ny mark inom det samtida koreografifältet. Fyra oemotståndliga karaktärer golvade dansscenen med sin envist juckande discodans, sitt gränsöverskridande könsuttryck och sitt dekonstruerande av hoppet som rörelse.

Om Bättre folk

Bättre folk hade urpremiär 2006 på Norrlandsoperan i Umeå. Originalensemble Emelie Jonsson, Audrey Jade Littman, Heidi Lehtoranta och Marianne Kjærsund. Konstnärlig rådgivning Minna Elif Wendin. Producent Magnus Nordberg och Åsa Edgren. Produktion MHS och Loco Motion i samproduktion med Norrlandsoperan. Med stöd av Kulturrådet. Residens och turné Dansnät Sverige.

 

Foto: Sofia Runarsdotter

Om Hagar Malin Hellkvist Sellén/MHS

Hagar Malin Hellkvist Sellén/MHS har verkat som koreograf i snart tjugo år och etablerat sig som en stark feministisk röst inom svensk scenkonst. MHS arbete utforskar koreografi som en kroppslig och språklig praktik. Hennes verk omformulerar gränserna för vad som är möjligt och nedmonterar trösklarna till koreografins rum. MHS intresserar sig för identitet, sexualitet, normkreativa perspektiv och marginaliserade historier. Hon skapar sina verk utifrån ett queert perspektiv. I november 2019 hade föreställningen Flottarkärlek urpremiär på Norrlandsoperan i Umeå. Bland andra tidigare verk kan nämnas Parveln (2017) och Missionären (2016), Jag minns dig som du var då (2014), Inom rimliga gränser (2010) och Rosa löften (2008). MHS och Missionären tilldelades både Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris och Svenska Regissörsföreningens IRIS-pris 2017. MHS är bosatt och har sin verksamhet baserad i Stockholm.

 

Dansnät Sverige har tidigare turnerat Hagar Malin Hellkvist Selléns föreställningar Projekt – Genusneutral armé på uppdrag (2004), Bättre folk (2006), Rosa löften (2012) och Flottarkärlek (2019)

 

Mer dans på Norrlandsoperan

Dela: