Ljusets Återkomst

Norrlandsoperans Symfoniorkester

Musik som uttryck för möjlighet, brobygge och hopp. Så arbetar den syrisk-amerikanska tonsättaren Malek Jandali, som har ett starkt engagemang i människorättsfrågor. Under konserten får hans verk sällskap av ett samtida stycke för orkester, fagott och saxofon av Anna-Lena Laurin. Dessutom får vi höra Felix Mendelssohns sagolika Midsommarnattsdröm.

Information

Titel:
Ljusets Återkomst
Längd:

Priser

Ordinarie:
270 kr
Pensionär:
200 kr
Student:
160 kr
Ungdom till och med 19 år:
60 kr

Tidigare tillfällen

– Konsertsalen Introduktion 45 min före start

Under ledning av dirigenten Eugene Tzigane bjuder Norrlandsoperans Symfoniorkester in till en konsert i vårens och hoppets tecken.

För den internationellt hyllade syrisk-amerikanske tonsättaren Malek Jandali (f 1972) hänger musiken tätt samman med världsläget. Jandali är mycket engagerad i mänskliga rättigheter. År 2013 anordnade han en världsturné med namnet The Voice of the Free Syrian Children. Med den ville han genom musik och samtal öppna omvärldens ögon för syriska flyktingbarn. Jandali är även grundare av organisationen Piano for Peace – Piano för fred – och har återkommande samarbeten med hjälporganisationer som UNICEF och Rädda Barnen. Orkesterverket Phoenix in Exile handlar om människor på flykt. När Norrlandsoperans Symfoniorkester ikväll uppför musiken är det Europapremiär.

Musiken hos den välrenommerade tonsättaren Anna-Lena Laurin (f 1962) är gränsöverskridande och undersökande. Laurin komponerar inom olika genrer och skriver såväl nutida, klassisk musik som jazz. Verket Bird Phoenix uruppfördes 2015 och är skrivet för den originella kombinationen symfoniorkester, fagott och saxofon. Solister på konserten är fagottist Magnus Nilsson och saxofonist Peter Wilgotsson. Verket är en sambeställning mellan Norrlandsoperans Symfoniorkester, Nordiska Kammarorkestern och Magnus Nilsson/Skåne Estrad.

Musiken till En midsommarnattsdröm av Felix Mendelssohn (1809-1847) är skriven som scenmusik till William Shakespeares pjäs med samma namn. Verket är ett av Mendelssohns mest kända. Tonsättaren var bara 16 år när han komponerade stycket och musiken minner om ljusets återkomst och vårens sprängkraft.

Magnus Nilsson, fagott

Magnus Nilsson studerade fagott vid Musikhögskolan i Göteborg och är sedan 1987 solofagottist i Helsingborgs Symfoniorkester. Därutöver har han återkommande engagemang som solist vid nationella och internationella musikscener. 2010 tog Nilsson initiativet till Nordic Woodwind Encounter, ett träningsläger för unga blåsare som varje sommar arrangeras i Höör i Skåne.

Peter Wilgotsson, saxofon

Saxofonisten Peter Wilgotsson utbildades vid Musikhögskolan i Malmö och är verksam på frilansbasis inom både jazz, improvisation och klassisk musik. Han har återkommande samarbeten med nutida tonsättare och har uruppfört ett flertal nyskrivna verk. Till vardags är Wilgotsson – förutom instrumentalist – verksamhetschef vid den internationella avdelningen på Musik i Syd.

Redan nu kan du kika i konsertprogrammet.

Dela: