Julkonsert – Händels Messias

Messias

Himlen hänger stjärnsvart, julen nalkas och med den stämningsfulla musiken kommer ett löfte om ljus. Sedan mitten av 1700-talet är Händels storslagna oratorium Messias en självklar del av den musik vi i Sverige förknippar med jul. Säsongens sista konsert blir en stämningsfull afton där Norrlandsoperans kör tillsammans med fyra framstående solister sjunger in julhelgen med ett av barockens mästerverk.

Information

Titel:
Julkonsert – Händels Messias
Längd:

Priser

Ordinarie:
270 kr
Student / ung vuxen 19-26 år:
160 kr
Pensionär:
200 kr
Barn/unga 3-18 år:
60 kr

Tidigare tillfällen

– Konsertsalen
– Konsertsalen

Sällan är musik så medryckande, livlig och rytmisk som Messias av Georg Friedrich Händel (1685-1759). Texten baseras på citat ur Bibeln och beskriver drömmen om Messias ankomst och människans frälsning. Från början var det avsett att spelas vid påsken och uruppförandet ägde rum vid en välgörenhetskonsert i Dublin 1742. Fram till sin död dirigerade Händel årligen Messias till förmån för Londons barnsjukhus.

På 1780-talet kom Mozart i kontakt med Händels stycke. Han arrangerade om musiken till en större orkestersats och tack vare det blev verket känt för omvärlden. Första gången Messias spelades i Sverige var i Stockholm 1786. Sedan dess är det energiska barockstycket en självklar del av julrepertoaren i kyrkor och konserthus och en för många särskilt älskad del av stycket är den så kallade Hallelujakören.

Hos oss framförs stycket i Händels originalversion. Norrlandsoperans kör medverkar och solister är sopranen Hanna Husáhr, den för Norrlandsoperans publik välkända Susanna Levonen som sjunger altstämman, tenoren Thomas Volle från Tyskland och Jakob Högström som sjunger basstämman. Fredrik Malmberg, chefdirigent för Eric Ericsons kammarkör, leder konserten.

 

Dela: