Orfeo & Euridice

Biografier

Olof Boman, Dirigent
Olof är född och uppvuxen i Umeå och befinner sig just nu mitt i en internationell opera- och konsertkarriär. Efter studier i dirigering på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm har han fördjupat sitt intresse för historisk uppförandepraxis av barockens, klassicismens och den tidiga romantikens musik. 2009 flyttade han till Berlin, något som fick stor betydelse för hans fortsatta konstnärskap. 2016 utsågs han till förste gästdirigent vid Theater Bremen i Tyskland.

Åsa Kalmér, Regissör
Åsa är regissör, skådespelare och scenograf, utbildad vid Ècole Jacques Lecoq i Paris. Hon har arbetat för Stockholms Stadsteater, Dramaten, Folkoperan och Kungliga Operan likväl som för Teater Galeasen och Teater Bouffons, som hon grundade tillsammans med Michaela Granit. Åsa har regisserat över 50 produktioner för teater, film, tv och radioteatern. Hon har iscensatt samtida svenska och utländska dramatiker och har bearbetat flera verklighetsbaserade böcker för teaterscenen, till exempel Bön för Tjernobyl av Svetlana Aleksijevitj. Hon har även gjort rosade föreställningar i Helsingfors, bl.a. Molières Misantropen. För SVT har hon regisserat Åsa Lantz serie Åkalla och 2001 var hon huvudregissör för julkalendern Kaspar i Nudådalen. Hon har också gjort Att sörja Linnea av Kristina Lugn. Senast har hon regisserat Möte om eftermiddagen av Henning Mankell med Gunnel Lindblom och Sven-Bertil Taube i rollerna.

Bente Rolandsdoter, Scenograf & kostymdesigner
Bente frilansar inom opera, dans och teater. Hennes stil är en blandning av samtida avantgarde och historiskt mode, med en lekfullhet när det gäller både genrer och proportioner. Hon har en kandidatexamen i kostymdesign från Stockholms Dramatiska Högskola och har bland annat arbetat med uppsättningar som operaföreställningen Turandot vid Dalhalla Opera och Min bror är Don Juan vid Kungliga Operan i Stockholm. Bente är en av grundarna av Den Andra Operan (D. A. O), en grupp som bildades för at vitalisera operascenen genom at producera fler verk av kvinnliga kompositörer och kvinnliga konstnärliga team. Bente Rolandsdoter besökte Norrlandoperan senast 2013 med familjeoperan Snödrotningen.

Örjan Andersson, Koreograf
För sitt eget kompani Andersson Dance skapar Örjan Andersson olika sorters koreografiska verk, ofta med fokus på livemusik och kroppens inneboende möjligheter och begränsningar. Han är känd för at blanda scenens olika yrkesutövare – skådespelare, operasångare, musiker och dansare – så at de arbetar tillsammans och kommunicerar med et och samma fysiska språk. Flera verk av Örjan Andersson och kompaniet har kunnat ses på Norrlandsoperan, till exempel kritikerrosade Goldberg Variations – ternary paterns for insomnia för två år sedan och senast, hösten 17, Alae, et verk med Beethovens sonater som språngbräda.

Ville Toikka, Ljusdesign
Ville Toikka arbetar vid Finlands Nationalteater som ljusdesigner och chef för belysningsavdelningen. Han har tidigare arbetat tillsammans med regissör Åsa Kalmér på Göteborgs Stadsteater i Molières Biografier Den Inbillade Sjuke och på Finlands Nationalteater i Molières Misantropen och Laura Ruohonens Krigsturister.

Daniela Krestelica, Maskdesign
Daniela Krestelica är maskör, utbildad via Stiftelsen hantverk & utbildning på Unga Klara och Stockholms dramatiska högskola. Hon arbetatar med mask och kostym för både scenkonst, tv och film. Danielas utgångspunkt är normkreativt och hon jobbar för mångfald och representation. Hon har gjort maskdesign för Suzanne Ostens nyskrivna opera, Magnus Maria och var en av två maskdesigners för hennes film Flickan mamman och demonerna. Hon har även gjort maskdesign till Farnaz Arbabis Forever Alone och Girls Will make you blush av Gustav Deinoff och Mari Carrasco på Unga Klara. Daniela är senast aktuell med mask och kostym för 2017 års julkalender Jakten på tidskristallen och senaste säsongen av humorserien Full patte.

Susanna Levonen, Mezzosopran
Susanna är Norrlandsoperans enda tillsvidareanställda sångare. Hon är prisad för sina starka rollporträtt och bland annat nominerad till Årets sångerska av Opernwelt för sin Sieglinde i Valkyrian på Wermland Opera. Några av hennes roller vid Norrlandsoperan är Marie i Wozzek, Carmen, Marie Curie i Blanche och Marie, Eboli i Don Carlo, Cornelia i Julius Caesar och Leokadja Begick i Staden Mahagonnys uppgång och fall. Bland gästspel kan nämnas Amneris i Aida vid Vlaamse Opera, Salome vid Malmö Opera och Staatstheater Kassel samt Marie i Wozzeck på Theater Pforzheim.

Henriikka Gröndahl, Sopran
Henriikka är utbildad i London och Glasgow. Efter sin debut på Kungliga Operan i Stockholm som Prinsessan i Barnet och spökerierna, fortsatte karriären med Fiordiligi i Così fan tutte i Gateshead, Donna Elvira i Don Giovanni på Scotish Opera och Nanneta i Falstaff på Göteborgsoperan. Hon har bland många andra roller gjort Fünfe Magd i Elektra i Barcelona, Museta i La Bohème och Julia i Romeo & Julia på Göteborgsoperan. I höstas sjöng hon Liú på Folkoperan i Stockholm.

Frida Johansson, Sopran
Frida sjöng rollen som Maria i West Side Story på Norrlandsoperan 2010 under sin utbildning. Några av hennes övriga roller är Papagena i Trollflöjten på Kungliga Operan i Stockholm, Confidencen och Savonlinna operafestival. Vid Den Norske Opera & Ballet har hon bland annat sjungit rollen som Niece 1 i Peter Grimes. Hon har även gjort Giunia i Lucia Silla och de senaste rollerna är bland andra Gerda i Snödrotningen på Malmö Opera och Susanna i Figaros bröllop på Åland i somras. Frida var en av de medverkande i den finska tv-dokumentärserien ”Mästersångarna”.

Jeanne Gérard, Sopran
Franska Jeanne Gérard gör rollen som Amore när operan går på turné och när den deltar i tävlingen Armel Opera Festival i Budapest i juli. Jeannes operakarriär innehåller bl.a. rollerna Zerlina i Don Giovanni, Norina i Don Pasquale, Målsägande i Rättegång med Jury av Gilbert och Sullivan och Lenore i Richard Burkes Huset. Hon har uppträtt som solist på flera stora scener i världen, exempelvis Carnegie Hall, Symphony Space, Danny Kaye Playhouse, Bargemusic och Opera America. Inspirerad av de framstående musiker som hon har samarbetat med har hon bildat Rébow Ensemble, et kollektiv med tjugo New York-baserade musiker som hon numera är konstnärlig ledare för.

 

Information

Titel:
Orfeo & Euridice
Längd:

Priser

Ordinarie:
380 kr
Pensionär:
350 kr
Ungdom 20-26 år:
200 kr
Student:
200 kr
Ungdom till och med 19 år:
60 kr
Scenpass:
350 kr

Tidigare tillfällen

– Teatern PREMIÄR! Intro 30 minuter innan föreställning.
– Teatern Intro 30 minuter innan föreställning.
– Teatern Intro 30 minuter innan föreställning.
– Teatern Intro 30 minuter innan föreställning.
– Teatern Intro 30 minuter innan föreställning.
– Teatern Intro 30 minuter innan föreställning.
– Teatern Intro 30 minuter innan föreställning.
– Teatern Intro 30 minuter innan föreställning.

Dela: