Ravels pianokonsert

Norrlandsoperans Symfoniorkester

Gammalt möter nytt! Kvällens konsert bjuder på musikaliska experiment, omvandlingar och förvandlingar. Under ledning av den legendariska amerikanska dirigenten JoAnn Falletta spelas genreöverskridande musik från tre olika tider och tre olika länder. Som solist välkomnar vi Christian Ihle Hadland, som debuterade som konsertpianist som femtonåring. 

Information

Titel:
Ravels pianokonsert
Längd:

Priser

Ordinarie:
270 kr
Pensionär:
200 kr
Student:
160 kr
Ungdom till och med 19 år:
60 kr

Tidigare tillfällen

– Konsertsalen

Den amerikanska tonsättaren Ellen Zwillich (f 1930) är en av USA:s mest renommerade kompositörer. Det experimentella kammarmusikverket Concerto Grosso skrev hon 1985 till 300-årsminnet av Händel. I musiken finns tydliga spår av barockmästaren. Zwillich både använder och tar avstånd från barocken hon har själv kallat stycket för ”1900-talets svar på Georg Friedrich Händels ande”.

Även Bourgeois Gentilhomme, Borgaren som Adelsman, av Richard Strauss (1864-1949) leker med och inspireras av barocken. Strauss skrev klart det originella stycket år 1917 och titeln är hämtad från teaterpjäsen med samma namn som skrevs Molière på 1600-talet. Borgaren som Adelsman sticker ut bland Strauss tonsättningar – det laborerar med olika stilar och är komponerat för en mindre orkesterbesättning.

Gammalt möter nytt också i Pianokonsert i g-dur från 1931 av Maurice Ravel (1875-1937). Ravel är en av modernismens stora pionjärer och hans rytmiska kompositioner har tydliga influenser av jazz. Han utmanar gränsdragningen mellan olika musikaliska genrer och landar i en helt egen stil som fortfarande känns ytterst modern. Solist är den norska pianisten Christian Ihle Hadland, som debuterade som konsertpianist som femtonåring. Dirigent för konserten är den legendariska JoAnn Falletta. Hon är sedan många år chefdirigent vid Buffalo Philharmonic.

JoAnn Falletta, dirigent
Legendariska JoAnn Falletta är sedan många år chefdirigent vid Buffalo Philharmonic och Virginia Symphony Orchestra. Hon är också 1:a gästdirigent vid Brevard Music Centre. Falletta har dirigerat över hundra orkestrar i Nordamerika och är verksam i Europa, Asien, Sydamerika och Afrika. Hon utbildades vid Juilliard School i New York och har under sin långa karriär erhållit en rad utmärkelser, däribland två Grammisar. Mer om JoAnn Falletta (på engelska)

Christian Ihle Hadland, piano
Christian Ihle Hadland var bara 15 år när han debuterade som konsertpianist med norska Radioorkestern. 2011 blev han utsedd att ingå i BBC:s satsning på unga musiker – New Generation Artists. Det blev hans internationellt genombrott. Sedan dess är han frekvent anlitad av en rad internationella orkestrar. Tillsammans med den svenska klarinettisten Martin Fröst är han konstnärlig ledare för den årligen återkommande kammarmusikfestivalen i sin hemstad Stavanger i Norge.

Dela: