Symfoni av Charlotte Sohy

Symfoni av Charlotte Sohy

Upplev Charlotte Sohys mästerliga reflektion över krigets mörker och en återupptäckt pianojuvel av Jules Massenet. Franske Benjamin Levy leder symfoniorkestern, med landsmannen David Kadouch vid pianot.

Information

Titel: Symfoni av Charlotte Sohy

Längd:

Priser

Ordinarie:
350 kr
Pensionär:
315 kr
Upp t o m 18 år:
80 kr
Grupp minst 10 pers:
315 kr
Student / 19-26 år:
175 kr

Tidigare tillfällen

I över hundra år låg den i glömska, den mästerliga Grand Guerre – Världskrigssymfonin, av den parisiska tonsättaren Charlotte Sohy.

Hon skrev den mellan 1914 och 1917, som en reflektion över krigets mörker, där djärva harmonier blandas med subtil impressionism. 2019 uppfördes symfonin på nytt av Orchestre Victor Hugo i Besançon, Frankrike. Och nu har turen kommit till Norrlandsoperans symfoniorkester, som för första gången gästas av Benjamin Levy, i vanliga fall chefdirigent på Nationalorkestern i Cannes.

Jules Massenets enda pianokonsert är också en bortglömd fransk juvel. Massenet komponerade konserten i slutet av sitt liv, och efter premiären 1902 spelades den sällan. I dag har konserten fått upprättelse och här hör vi den i sin fulla prakt, framförd av världspianisten David Kadouch.

Varmt välkommen.


Mer om kvällens program

Följ med någon annanstans

Alio är latinets ord för ”annanstans” och titeln på kvällens inledande verk, signerat Édith Canat de Chizy. Det är ett suggestivt, febrigt och förtätat stycke, som trots att det bara varar i drygt tio minuter förflyttar lyssnaren till – just det – någon annanstans. I musiken har Édith velat skildra en värld efter denna genom att laborera med aktivitet och passivitet. Från en inledande statisk känsla övergår musiken successivt till extrem aktivitet, innan allt klingar ut i dov stillhet.

Född i Lyon 1950 studerade Édith Canat de Chizy violin, komposition och elektroakustik vid musikkonservatoriet i Paris och vid Groupe de recherche musicale. Hon fick sitt genombrott på 1980-talet och har sedan dess komponerat för många europeiska orkestrar och mottagit flera priser. 2017 blev hon Académie des Beaux-Arts första kvinnliga ordförande.

Pianokonserten som fick nytt liv

Det franska temat fortsätter med Jules Massenets enda pianokonsert. Massenet är mest känd för sin opera Manon, men hans verkförteckning innehåller även pianostycken och sånger.

Pianokonserten inleds med ett drömskt tema som tas upp av orkestern och sedan återkommer i variationer. I första satsen målar Massenet med stora, dramatiska penseldrag på ett sätt som för tanken till hans operor. Den andra, kortare och mer lågmälda satsen fungerar som länk till avslutningen, vars undertitel Airs Slovaques är en blinkning till Franz Liszts ungerska rapsodier. I den här satsen förekommer också triangel och klockspel.

Jules Massenet påbörjade pianokonserten på 1860-talet, men slutförde den först när han var i sextioårsåldern. Vid uruppförandet 1903 fick konserten dåliga recensioner – vad som hade låtit modernt på 1860-talet uppfattades efter sekelskiftet som gammaldags. Efter premiären spelades pianokonserten sällan, men i dag har denna konsertjuvel äntligen fått den aktning den förtjänar.

En reflektion över krigets mörker

Charlotte Sohys mästerliga Grand Guerre – Världskrigssymfonin, komponerad mellan 1914 och 1917, är en reflektion över första världskrigets mörker, där djärva harmonier blandas med subtil impressionism i ett egensinnigt och kraftfullt uttryck. Mitt under arbetet med den andra satsen i symfonin fick Sohy beskedet att hennes make hittats död på slagfältet – men fick en vecka senare till sin stora tacksamhet veta att han var vid liv. Som lyssnare kan vetskapen om detta rama in symfonin på ett alldeles särskilt sätt: mitt i melankolin över krigets förödelse tycks musiken också innehålla glimtar av hopp.

Charlotte Sohy var född i Paris 1887 och komponerade under sitt liv utöver symfonin även mässor, sånger, pianostycken, trior, stråkkvartetter, en opera och det lyriska dramat L’Esclave couronnée. Utöver musik skrev hon pjäser, libretton och romaner. Hon dog i Paris 19 december 1955, 68 år gammal. Grand Guerre skulle komma att ligga ospelad i över etthundra år, men uruppfördes på nytt 2019 av Orchestre Victor Hugo i Franche Comté. 2022 spelades symfonin in av det nystartade, franska skivbolaget La Boîte à Pépites.

Fransk stjärnglans på scenen

Dirigenten Benjamin Levy gästar regelbundet de stora europeiska konsert- och operascenerna och är konstnärlig ledare för Orchestre National de Cannes. Ikväll gästar han Norrlandsoperan för första gången. Pianisten David Kadouch debuterade som 13-åring då han vann musiktävlingen Young Talents Competition i Milano, och är numera en väletablerad solist på den internationella musikscenen.


 

Dela: