Protagonist

Dansvåren inleds starkt!

Cullbergbaletten är tillbaka på Norrlandsoperan. Ensemblens starka scenpersonligheter turas om att spela huvudrollen i ett nytt storslaget verk av koreografen Jefta van Dinther.

Information

Titel:
Protagonist
Längd:

Priser

Ordinarie:
190 kr
Student:
130 kr
Pensionär:
130 kr
Ungdom till och med 19 år:
60 kr
Scenpass:
150 kr

Tidigare tillfällen

– Teatern, Dansmingel med presentation av vårens dansprogram kl. 18.00

Föreställningen är en historia där fjorton dansare turas om att spela huvudrollen, dvs protagonisten. Personerna på scenen närmar sig sitt eget förflutna både på ett personligt självbiografiskt plan, men också ur ett evolutionärt perspektiv. Tillsammans försöker de skapa mening av nuet, för att kunna ta reda på hur de ska ta sig vidare och framåt. För inspelad sång och berättarröst står Elias, som fick en stor hit med debutsingeln Revolution våren 2016.

”Revolution handlar om det fina i att bryta upp från något du inte tror på och istället göra något på det sätt som du själv vill. Det är inte en arg låt, det handlar mer om det fantastiska i att kunna börja om”
 Elias om låten som också används i Protagonist.

Jefta van Dinthers arbete karaktäriseras av ett tydligt fysiskt anslag och nästan alltid iscensätts ett utforskande av rörelsen. Kroppen är kärnan i verken som interagerar med ljus, ljud och olika material för att sammansvetsas till en helhet. Protagonist är hans andra verk för Cullbergbaletten. Hans första, Plateau Effect, hade premiär 2013 och har turnerat över hela Europa. Läs mer

Cullbergbaletten har idag 16 dansare från nästan lika många länder. Sedan starten har dansarnas scenpersonligheter och tekniska styrka varit Cullbergbalettens kännetecken. Kompaniet har dansat över hela världen och är ett viktigt inslag i den internationella presentationen av svenskt kulturliv. Birgit Cullberg grundade Cullbergbaletten 1967 under Riksteaterns huvudmannaskap. Läs mer

Dela: