Lokalproducerad opera sedan 1974
NorrlandsOperan producerar årligen två till fyra operauppsättningar och är en viktig aktör på den internationella operakartan. Inte minst för våra samarbeten med andra större operahus i Sverige och utomlands.

Sedan 2002 har vi en fullgod scen för stora operaproduktioner där flera internationellt uppmärksammade sångare har framträtt. Erica Sunnegårdh i Puccinis Turandot (regi Matthes Richardson/Patrik Sörling), Emma Wetter i Wagners Flygande holländaren (regi Elisabeth Linton) och Michael Weinius i Brittens Peter Grimes (regi Tobias Theorell) för att nämna några. Några ytterligare exempel på större uppsättningar är Tosca, Jenufa, Barberaren i Sevilla, Rusalka, bloggoperan Sjökor och stekare, dansteateroperan Mitt hjärta brister, Porgy and Bess och Trollflöjten.

I NorrlandsOperans uppdrag ingår även ett turnéansvar och flera av produktionerna har kunnat ses på olika platser i Norrland via nätverket NMD.

NorrlandsOperan har turnerat utomlands med uppsättningar som har producerats i samarbete med Cape Town Opera i Sydafrika och Vietnam National Opera and Ballet Theatre. Det unika utbytet mellan NorrlandsOperan och Cape Town Opera inleddes 2005. Operan Rusalka, som hade sin premiär i Kapstaden 2006, var den första av tre gemensamma operaproduktioner. Samma år gavs Porgy and Bess som efter sin premiär i Umeå och Kapstaden även visats i Berlin samt turnerat i Storbritannien.

Den senaste samproduktionen, Poet and Prophetess, kunde efter tre års komponerande få sin urpremiär i Umeå 2008. Musiken skrevs av NorrlandsOperans dåvarande hustonsättare Mats Larsson Gothe. 1700-talsberättelsen om profetissan Jula och den svenska poeten Bengt Lidner blev i pressen omnämnd som ”den bästa nyskrivna operan på 20 år”.

Samarbetet med Vietnam National Opera and Ballet Theatre startade 2005 och samma höst presenterades samproduktionen Cosi fan tutte i både Umeå och Vietnam. Under 2009 produceras klassikern Bohéme och den nyskrivna bloggoperan Dream and Reality.

2010 samarbetade NorrlandsOperans med Det Kongelige Opera i Köpenhamn i en nyskriven opera baserad på Lars von Triers film Dancer in the Dark, i regi av Kasper Holten.

Åren 2011-2012 har följande operor producerats: Verdis Otello (regi Dmitri Bertman), Alban Bergs expressionistiska operaklassiker Wozzeck (regi, kostym och scenografi Carina Reich och Bogdan Szyber), Georges Bizets Carmen (regi Helena Röhr) och den nyskrivna operan The Elephant Man av Carl Unander och Michael Williams.

Våren 2013 presenterdes Puccinis La Bohème med regidebuterande Kristofer Steen. Hösten bjöd på familjeoperan Snödrottningen, baserad på HC Andersens saga (regi Staffan Aspegren).

2014 var Umeå Europas Kulturhuvudstad och NorrlandsOperan firade 40 års jubileum!

I februari kunde vi presentera den konsertanta uppsättningen av Eugen Onegin, med Peter Mattei och Maria Fontosh i huvudrollerna.

I augusti var det sen dags för enorma Elektra av Richard Strauss. Elektra går till historien som NorrlandsOperans största produktion någhonsin. En enorm utomhusproduktion där scenen placerades på kaserngården på Umestan. Scenkonstkollektivet från Barcelona, La Fura dels Baus stod bakom, med regissören Carlus Padrissa i spetsen. Här kan du läsa recensioner och förhandsreportage.

Elektra följdes av nyskrivna Blanche & Marie. Den prisbelönta uppsättningen tonsattes av Mats Larsson Gothe, libretto skrevs av Maria Sundqvist och regin stod Elisabet Ljungar för. Operan tog sin utgångspunkt i Boken om Blanche och Marie, av PO Enquist.

Våren 2015 inleddes operasäsongen med Mozarts Figaros bröllop, i regi av Linda Mallik. Och hösten samma år var teamet från La Bohème tillbaka. Giuseppe Verdis Rigoletto regisserades av Kristofer Steen, Behnaz Aram stod för kostym och Linus Fellbom för scen/ljus.

Våren 2016 var det dags för familjeopera. Leoš Janáčeks Den Listiga lilla räven, i regi av Willhelm Karlsson. Hösten 2016 är regissörerna Bogdan Szyber och Carina Reich tillbaka, nu med Staden Mahagonnys uppgång och fall.

Våren 2017 ger vi Stephen Sondheims musikal PASSION i samproduktion med Smålands Musik och Teater. PASSION går även på turné i norra Sverige.

 

Dela: