Encantado – Lia Rodrigues

Färgstark danskarneval från Brasilien

En encantado är en varelse som rör sig mellan himmel och jord, i djungler, på klippor, i vatten, i sanddyner, i växter och förvandlar dem till heliga platser. Encantado kan också betyda magisk förtrollning, förundran eller fascination. Och här får vi tillsammans träda in i Lia Rodrigues magiska värld!

Lia Rodriques och hennes kompani från Brasilien har tidigare besökt Norrlandsoperan med verket For the sky not to fall (augusti 2017).

Information

Titel: Encantado – Lia Rodrigues

Längd:

Priser

Ordinarie:
250 kr
Pensionär:
225 kr
Student / 19-26 år:
125 kr
Upp t o m 18 år:
80 kr
Scenpass:
200 kr
Grupp minst 10 pers:
225 kr

Tidigare tillfällen

Encantado – Lia Rodrigues Companhia de Danças nya skapelse – tog sin början i samband med den hälsokris som orsakades av covid-19. Valet av titeln kom av en önskan att använda magi och besvärjelse för att vägleda kompaniets kreativa process som ägde rum i de dramatiska ögonblick som Brasilien gick – och fortfarande går – igenom.

Ordet ”encantado”, kommer från latinets incantatus, och avser något som är eller har varit föremål för en förtrollning eller en magisk förtrollning. ”Encantado” är också synonymt med förundran, att bli bländad eller fascination.

I Brasilien har ordet ”encantado” andra betydelser och är ett afroamerikanskt sätt att uppfatta världen. Där är ”encantados” en sorts entiteter som drivs av okända krafter, rör sig mellan himmel och jord, i djungler, på klippor, i söt- och saltvatten, i sanddyner, i växter och förvandlar dem till heliga platser. De korsar tiden och omvandlas till olika uttryck för naturen. De har inte känt döden, utan har gått över till en annan nivå och förvärvat magiska krafter som skyddar och helar.

De rovdriftshandlingar som hotar livet på jorden, den systematiska förstörelsen av skogar, floder och hav påverkar också existensen för ”encantados”. Det finns inget sätt att skilja encantados från naturen eller dessa varelsers natur.

Så hur kan man förtrolla våra rädslor och få oss att bli en del av kollektivet med närhet till varandra? Hur kan vi förtrolla våra idéer och våra kroppar och omvandla dem till bilder, danser och landskap?

För att skapa en ny skapelse måste vi gå in i förtrollningen och engagera oss i olika kompositioner för att möta alla slags levande varelser. För att skapa agglomerationer och sammansättningar av bakterier, cashewnötter, blommor, protozoer, floder, djur i sötvatten, alger, tusenfotingar, grodor, ormar, tumlare, bin, gräshoppor, svampar, sjöar, undervattensmiljöer, himlar, sol, vind, träd i skogen och växter som odlas i trädgården, virus, nätter, månen, stjärnorna, jorden, luften och vattnet, rörelser som likt entiteter färdas från kropp till kropp.

Och människor … människor som är förtrollade och desillusionerade i en oändlig dans.

 

 

 

Dela: