Mozart & Dvořák

Mozart & Dvořák

”Om Mozart skrev det, är det så det ska vara” förklarade Haydn, när tveksamheterna radade upp sig över Mozarts nya stycke. Musikaliska överraskningar bjöd även Dvořák på och i veckans livesinspelade NO sessions-konsert, bjuder stråkmusikerna ur Norrlandsoperans symfoniorkester på dem båda.

Information

Titel:
Mozart & Dvořák
Längd:

Tidigare tillfällen

– NO play
NO play
NO play
NO play
NO play
NO play
NO play
NO play
NO play
NO play
NO play
NO play
NO play
NO play
NO play

Dissonant Mozart?

1785 var alla mycket förbryllade över Mozarts nyskrivna stycke. Skulle det verkligen låta så här? Hade han kanske råkat göra ett misstag i partituret, så dissonant och ovanligt som det nu lät? Haydn förstod dock kraften i musikaliska överraskningar och förklarade ”Om Mozart skrev det, är det så det ska vara”.

Lyrisk Dvořák

När en stråkkvartett byggdes ut till kvintett valde Dvořák att lägga till kontrabas. Kanske hade det att göra med att han själv var altviolinist, men hur som helst var det rätt ovanligt att välja en bas i det sammanhanget. Resultatet – ny klang på djupet och dessutom ny klangfrihet åt cellon. Känd för att vara en mästare i att låta instrumenten sjunga ut, har den tredje satsen, Poco andante (ursprungligen Andante religioso) också beskrivits som ”lyrisk med en smula melankolisk skönsång”.

NO Sessions

I brist på konserter inför publik har allt ifrån duos till sextetter satts samman av musikerna i Norrlandsoperans symfoniorkester och liveinspelningar har gjorts av kortare konserter, NO sessions.

Våra sessions innefattar olika typer av framträdanden i mindre format, ett koncept som skapades på Norrlandsoperan våren 2020 i samband med att stora möten mellan artister och publik inte längre var möjliga på grund av pandemin. Fortfarande stora upplevelser men med färre artister på scen – för en liten publik.

Nu är publikplatserna däremot obegränsade, tack vare den digitala salongen NO play.
Konserten är tillgänglig här, var och när du vill, utan kostnad och inloggning under den angivna spelperioden.

Under mars och april bjuder musikerna på olika sessions med musik av bland andra Beethoven, Mozart och Dvořák. Mycket nöje!

 

Från och med 1 april kommer du att kunna se den här konserten i vår digitala salong på NO play.

 

Dela: