Rehousing Technosphere – Wang & Söderström

Rehousing Technosphere – Wang & Söderström

Välkommen till Vita Kuben och upplev denna spekulativa animerade film av design och konstnärsduon Wang & Söderström, som utspelar sig på jorden i en avlägsen framtid. Den leker med tonen och strukturen av en naturdokumentär och filmen ger en glimt av hur livsformer anpassar sig till en ny planetarisk ekologi. Rehousing Technosphere spelas i Vita Kuben mellan 12 januari – 2 februari 2024.

Fri entré

Information

Titel: Rehousing Technosphere – Wang & Söderström

Längd:

Pris

Fri entré

Tidigare tillfällen

Jorden har varit hem för mänskligheten i cirka tvåhundratusen år – en bråkdel av den geologiska tidsskalan. Ändå har vårt avtryck i denna korta del av perioden varit så stort, så påtagligt att vissa nu beskriver det nedskräpade lagret av mänskligt genererade strukturer och system som ”teknosfären”. Detta är ett snabbt utvecklande skikt av nygeologisk tid och ett som, till skillnad från biosfären, har en jämförelsevis bristfällig återvinning av sina egna material.

Den här filmen tar oss in i en ökenliknande värld, mjuk och färgstark. Nya arter utnyttjar ett nedbrutet lager av planetens skorpa genom att gräva, söka föda och designa nya hem. Det som är giftigt för en art är en perfekt livsmiljö för en annan. Bland resterna av antropocen rör sig livet.

Om Wang & Söderström

Wang & Söderström. Foto Luke & Nik

Wang & Söderström är en Köpenhamnsbaserad design och konstnärsduo bestående av Anny Wang och Tim Söderström. De undersöker relationen mellan digital teknik, ekologi, material och sinnen i det nuvarande och framtida digitala och ekologiska skiftet. Deras syntetiska verklighet översätts till skulpturer, visuella bilder och installationer som för samman hantverk, kropp, natur och teknik.

Wang & Söderströms verk har visats internationellt på museer som Ars Electronica i Linz, La Galleria Nazionale i Rom, Designmuseet i London, Copenhagen Contemporary i Köpenhamn, MMCA i Seoul, ArkDes i Stockholm och Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum i New York. 2021 fick duon det prestigefyllda treåriga arbetsstipendiet från Danska Kunstfonden och 2023 vann de Lumen Art Prize och The Biennale Award.

Tim Söderström (f.1988) tog examen 2015 från Det Kongelige Danske Kunstakademi, Arkitektskolen (MAA), Köpenhamn. Anny Wang (f.1990) tog examen 2014 från HDK, Högskolan för design och konsthantverk, Göteborgs universitet (BFA), Göteborg.

Dela: