Encantado – Lia Rodrigues

Encantado – Lia Rodrigues

Encantado är titeln på Lia Rodrigues Companhia de Danças nya skapelse som tar sin början i samband med den hälsokris som orsakas av covid-19. Valet av denna titel föddes ur en önskan att använda magi och besvärjelse för att vägleda kompaniets kreativa process som äger rum i dessa dramatiska ögonblick som Brasilien går igenom nu.

Information

Titel: Encantado – Lia Rodrigues

Längd:

Priser

Ordinarie:
250 kr
Pensionär:
225 kr
Student / 19-26 år:
125 kr
Upp t o m 18 år:
80 kr
Scenpass:
200 kr
Grupp minst 10 pers:
225 kr

Tid och datum

En magisk förtrollning

Ordet ”encantado”, som kommer från latinets incantatus, avser något som är eller har varit föremål för en förtrollning eller en magisk förtrollning. ”Encantado” är också synonymt med förundran, att bli bländad eller fascination. I Brasilien har ordet ”encantado” andra betydelser. Termen avser enheter som tillhör det afroamerikanska sättet att uppfatta världen. De ”encantados”, som drivs av okända krafter, rör sig mellan himmel och jord, i djungler, på klippor, i söt- och saltvatten, i sanddyner, i växter och förvandlar dem till heliga platser.

De är varelser som korsar tiden och omvandlas till olika uttryck för naturen. De har inte känt döden, utan har gått över till en annan nivå och förvärvat magiska krafter som skyddar och helar. De rovdriftshandlingar som hotar livet på jorden, den systematiska förstörelsen av skogar, floder och hav påverkar också existensen för ”encantados”. Det finns inget sätt att skilja encantados från naturen eller dessa varelsers natur.

Så hur kan man förtrolla våra rädslor och få oss att bli en del av kollektivet med närhet till varandra? Hur kan vi förtrolla våra idéer och våra kroppar och omvandla dem till bilder, danser och landskap? För att skapa en ny skapelse måste vi gå in i förtrollningen och engagera oss i olika kompositioner för att möta alla slags levande varelser.

För att skapa agglomerationer och sammansättningar av bakterier, cashewnötter, blommor, protozoer, floder, djur i sötvatten, alger, tusenfotingar, grodor, ormar, tumlare, bin, gräshoppor, svampar, sjöar, undervattensmiljöer, himlar, sol, vind, träd i skogen och växter som odlas i trädgården, virus, nätter, månen, stjärnorna, jorden, luften och vattnet, rörelser som likt entiteter färdas från kropp till kropp. Och människor … människor som är förtrollade och desillusionerade i en oändlig dans.

Lia Rodriques och hennes kompani från Brasilien har tidigare besökt Norrlandsoperan med verket For the sky not to fall (augusti 2017).

 

Dela: