Symfoni av Philip Glass

Mer om aftonens musik och tonsättare

Maja S. K. Ratkje: Paragraf 112
Maja S. K. Ratkje räknas som av de mest originella och spännande tonsättarna i den samtida avantgardescenen världen över och verkar även som performanceartist och röstkonstnär. Hon har gjort sig känd för sitt miljöengagemang och Paragraf 112 har fått sin titel efter miljöparagrafen i den norska konstitutionen, som bland annat uttrycker att alla medborgare har rätt till en hälsosam miljö. I verket ges rika exempel på Ratkjes förmåga att röra sig utanför konventionerna och skapa utforskande och originella ljudvärldar, där inte minst slagverkssektionen utnyttjas på ett synnerligen uppfinningsrikt sätt.

Gabriel Prokofiev: Konsert för skivspelare och Orkester I
1. GrimEye
2. Irreguluv
3. Malmo
4. Meditnow
5. SnowTime

Londonfödde tonsättaren Gabriel Prokofiev är sonson till Sergei Prokofiev, vars musik vi får ta del av senare i dagens program. Gabriel studerade i Birmingham och York och utvecklade därefter en parallell karriär som bland annat producent av modern dansmusik. Han är känd för sitt unika och samtida sound, som både omfamnar och utmanar den klassiska traditionen. Ett exempel på detta är hans första Konsert för skivspelare och Orkester från 2011 som firat triumfer världen över. I verket införlivas rytmer från hiphop, reggaeton, grime och disco-house i en klassisk form och blir därmed en del av ett större orkesterlandskap.

Sergei Prokofiev: Symfoni nr 1 i D-dur op. 25
I. Allegro con brio
II. Larghetto
III. Gavotte: Non troppo allegro
IV. Finale: Molto vivace

I likhet med sin sonson var Sergei Prokofiev förtjust i att integrera en äldre tradition med modernitet. I sin första symfoni från 1918 vände han blickarna mot 1700-talet: ”Om Haydn hade levt idag, tänkte jag, skulle han behålla sitt sätt att skriva men även fångat upp något av det moderna. En sådan symfoni ville jag skriva – en symfoni i klassisk stil.” Symfonin räknas som ett av de första neoklassiska verken och med utgångspunkt i en klassisk stil skapade Prokofjev musik som också klingar modernt för sin tid. Det intagande och melodiskt anslående verket hör till tonsättarens populäraste stycken.

Philip Glass: Symfoni nr 13
I.
II.
III.

Avslutningsvis får vi lyssna till musik av en dagens mest hyllade och inflytelserika tonsättare: Philip Glass. Han räknas som en av föregångarna inom minimalismen och under sin långa karriär har han visat sig besitta en närmast unik samtidskänsla och utblick. Förutom att komponera musik inom de flesta klassiska genrer – bland annat ett flertal operor som nått en stor publik – har han samarbetat med koreografer, filmare och rockmusiker och samtidigt lyckats behålla sitt omisskännliga sound. Symfoni nr 13 från 2022 är en hyllning till pressfriheten och till journalisten Peter Jennings utifrån temat ”Sanning i vår tid”.

Information

Titel: Symfoni av Philip Glass

Längd:

Priser

Ordinarie:
350 kr
Pensionär:
315 kr
Student / 19-26 år:
175 kr
Upp t o m 18 år:
80 kr
Grupp minst 10 pers:
315 kr

Tidigare tillfällen

Dela: