V/S – en komisk miniopera i fyra ronder

Om tävlan, konkurrens och systerskap

Vad döljer sig bakom det gamla påståendet att kvinnor inte kan samarbeta?
I operan Versus kämpar två kvinnor om det lilla utrymme de blivit tilldelade. De grälar aggressivt och komiskt, sårbart och kraftfullt. Sångerskorna Susanna Levonen och Monica Danielsson utgör dreamteamet som i fyra ronder gestaltar denna kamp.

Information

Titel:
V/S – en komisk miniopera i fyra ronder
Längd:

Priser

Ordinarie:
250 kr
Student/ 19-26 år:
125 kr
Barn/Ungdom 3-18 år :
60 kr
Pensionär:
220 kr
Scenpass:
220 kr
Supporter:
200 kr

Tidigare tillfällen

– Stora scen
– Stora scen
– Stora scen
– Stora scen
– Stora scen
– Stora scen
– Stora scen
– Stora scen
– Stora scen
– Stora scen
– Stora scen

Två kvinnor går en framtvingad och till synes evig match mot varandra. Första ronden går drottningarna Maria Stuart av Skottland och Elisabeth I av England, en maktkamp på liv och död. Därpå följer ett illvilligt möte i Molières 1600-talsträdgård, ett möte fullt av skvaller och förtal, innan vi förflyttar oss till det hårda och kalla 1980-talet där marknaden bestämmer vem som har makten. Till slut måste allt få sin förlösning i en fysisk fight i ringen.
Kommer blod att utgjutas? Kommer någon att vinna på knockout?

Och så, i en sorts nutid, efter den svettiga matchen, verkar plötsligt allt kunna förändras, och ge utrymme för både systerskap, närhet och vänskap.

Föreställningen är en enda blottläggning för att komma till kärnan. När alla skydd slutligen är borta, om vi lyfter varandra istället för att slåss – vad händer då? Vad spelar egentligen roll, och vilka roller spelar vi?

Föreställningen är baserad på kammaroperan Kvinnogräl från 1986 av tonsättaren Lars Johan Werle. Den bygger på fyra scener tagna ur litteraturens skildringar av bråk mellan kvinnor, t ex Schillers Maria Stuart och Moliéres Misantropen. Werles mycket omväxlande musik sätts i Versus ihop med andra musikstycken av allt från Luigi Boccherini till Paula af Malmborg Ward, till en ny helhet.

Är den föreställning du vill se slutsåld kan du registrera dig på väntelista så hör vi av oss om det blir återbud. Klicka i så fall på gröna köp biljett-knappen, välj den föreställning som är rödmarkerad och följ instruktionerna.

Dela: