Sara – med allt sitt väsen

Om filmmusiken

Fotograf_Josef_Doukkali

Johan Ramström, kompositör, har studerat komposition för Anders Nils- son vid Birkagårdens folkhögskola i Stockholm och för Jan Sandström vid Musikhögskolan i Piteå. Han är universitetsadjunkt i komposition vid Kungli- ga Musikhögskolan. Bland Johan Ramströms kammarmusikverk kan nämnasMadonna della misericordia för klarinett och stråkkvartett (2004) samtstråkkvartetten Acta Lapponica (2007/2008). Han har också skrivit orkes-termusik, elektroakustisk musik och filmmusik, samt skapat egna kortfilmer. Johan har skrivit musiken till Gunilla Breskys film Jag stannar tiden (2014)

Johan Ramström om filmmusiken

En symfoniorkester består av många människor, kanske femtio, kanske hundra. Tillsammans kan de skapa fantastiskt ljud- musik. Det är varje kompositörs dröm att få skriva för en symfoniorkester, men vi får sällan chansen, eftersom orkestrarna nästan alltid spelar ”gammal” musik, dvs av de klassiska kompositörerna.

Musiken till filmen om Sara Lidman är skriven för Norrlandsoperans Symfoniorkester. Vad har det ljudet attgöra med Sara Lidmans person? Svaret är ingenting eller allt, beroende på hur man ser det. Musiken som orkestern spelar kan med sin variationsrikedom i klang gestalta olika känslor, stämningar och betydelser. Dessutom lever och verkar orkestern i Sara Lidmans Västerbotten.

Jag har använt ett extra instrument, nyckelharpan, som traditionellt inte finns i en symfoniorkester, mensom har en stark folklig förankring. Nyckelharpan skapar en säregen klang i sammanhanget. Den får här symbolisera Saras allra innersta, samtidigt som symfoniorkestern står för världen, skogen, granarna, vindens sus.

Det blir både storslaget och finstämt på samma gång. Det är mitt bidrag till berättelsen om Sara Lidmansliv och gärning.

– Johan Ramström, kompositör

Information

Titel:
Sara – med allt sitt väsen
Längd:

Priser

Ordinarie:
300 kr
Barn/ung 3-18 år:
60 kr
Student/ung 19-26 år:
210 kr
Pensionär:
260 kr

Tidigare tillfällen

– Stora scenen PREMIÄR! – Fåtal biljetter kvar. Mingel i foajén med bubbel och tilltugg kl 18.30.
– Stora scenen

Dela: