Adriana Mater

  • Opera

Om att vara statist i operan Adriana Mater

Tre snabba frågor med Peter Norstedt

Under hösten 2022 så hajade den Umeåbördige läraren Peter Norstedt till när hans vän tipsade om att Norrlandsoperan sökte tre statister för att gestalta delar av en milistrupp till operan Adriana Mater. Han sökte och nu, några månader senare, är han en av de tre som repeterar för fullt på Norrlandsoperans stora scen inför Sverigepremiären den 28 mars och ett flertal följande föreställningar av Kaija Saariahos unika opera under våren.

Hur känns det att vara en del av produktionen Adriana Mater på Norrlandsoperan?

– Efter jag hade skickat in ansökan kändes det först som en rolig grej, men eftersom tiden gick började jag tänka: ”men tänk om”. Vilken erfarenhet det skulle vara att få vara en del av en så här stor produktion. Så jag hörde av mig mer och efter någon vecka och fick jag till svar: ”Det är inget fel på din entusiasm! Och det är så att regissören vill ha med dig.”. Så mitt tips för alla som söker ett jobb eller i det här fallet en roll, var lite dumnaiv och modig!

Har du någon tidigare scenerfarenhet likt det här?

– Jag har spelat i band sedan jag var tonåring och stått på scen i olika former musikaliskt. Så inget nytt där. Opera och teater däremot är helt nytt! Jag har aldrig varit på en riktigt operaföreställning tidigare, men absolut lyssnat en del på opera. Nu när man har fått vara nära så tycker jag det har växt ett större intresse. Sedan är det så otroligt mäktigt att höra de duktiga sångarna, det är inte som när man lyssnar på en stereo. Det här är något helt annat!

Nu när ni är i full gång med repetitioner och förberedelser inför premiären 28 mars, vad är dina tankar om operan?

– Det är mycket med musiken i Adriana Mater som tycker är väldigt intressant. Rent musikaliskt så känns det särskilt häftigt med fyra extra slagverkare i orkestern. Jag är ju trummis i grunden och det kommer bli maffig musik som tilltalar en sån som mig. Den stora kören som kommer stå uppe på läktaren tror jag också kommer bidra till att skapa en väldigt cool ljudbild!

Mer om Peter Norstedt

Ålder: Fyller 50 i år.
Bor: I Umeå. Gick grundskolan i Hörnefors och flyttade in till stan när jag var 19 år.
Gör annars: Jobbar ett stenkast från Norrlandsoperan, som lärare på Thoren Business School och Yrkesgymnasiet Umeå. Undervisar i historia, samhällskunskap och religion.

Information

Titel: Adriana Mater

Längd:

Priser

Ordinarie:
600 kr
Pensionär:
540 kr
Student / 19-26 år:
300 kr
Upp t o m 18 år:
100 kr
Scenpass:
540 kr

Tidigare tillfällen

Dela: