Hans och Greta

Biografier

aasajaeger_foto_Lars Ekelund

Åsa Jäger, mamman
Åsa är född och uppvuxen i Umeå. Hon avslutade sina masterstudier vid Operahögskolan i Stockholm i juni 2015. Hon har tidigare studerat vid bland annat Örebro musikhögskola och Vadstena Folkhögskola. Åsa har framträtt i roller som Lady Billows i Brittens Albert Herring, Donna Elvira i Mozarts Don Giovanni, Desdemona i Verdis Otello, Sieglinde i Wagners Valkyrian och Tosca i Puccinis opera med samma namn. Åsa har tilldelats en rad utmärkelser, bland annat Anders Walls Giresta-stipendium 2015 och Svenska Wagnersällskapets Bayreuth-stipendium, samma år. Åsa har sjungit i konsertsammanhang på Norrlandsoperan tidigare och är även väl bekant i huset sedan barnsben. Med sin roll i Hans och Greta debuterar hon i operasammanhang på Norrlandsoperan.

Anton Eriksson, pappan
Anton är uppvuxen i Umeå. Han har kantorsexamen och utbildade sig på Operahögskolan i Stockholm 2004-2007. Han debuterade som greve Ceprano i Folkoperans uppsättning av Verdis Rigoletto 2006 och har sedan dess varit verksam på bland annat Kungliga Operan, Göteborgsoperan, Värmlandsoperan, Drottningholms slottsteater och Malmö Opera. Anton har sjungit i konsertsammanhang på Norrlandsoperan tidigare, men aldrig i en operauppsättning – så debut ”på hemmaplan” med Hans och Greta!

Elisabet Leyser_Foto_Tessan-maria Lehmussaari

Elisabeth Leyser, Hans
Under studietiden gjorde hon roller som Marcellina i Figaros bröllop, Orlovsky i Läderlappen och Romeo i Bellinis I Capuleti e i Montecchi. 2018 gjorde hon sin praktik på Kungliga Operan i Stockholm som Kate Pinkerton i Puccinins Madama Butterfly. Elisabeth har bland annat erhållit Bayreuthstipendiet 2019 av Wagnersällskapet i Göteborg och Anders Walls Giresta-stipendium 2019.

 

Linnea Sjösvärd, Greta
Hon tog examen från Operakandidatprogrammet vid Högskolan för scen och musik i Göteborg i juni 2018. Under studierna arbetade hon med roller som Gilda i Rigoletto, Olympia i Hoffmans äventyr, Morgana i Alcina. Sommaren 2018 gjorde Linnea sin framgångsrika debut på Läckö Slott som Janthe i Der Vampyr av H. Marschner. 2017 spelade hon huvudrollen i Gone Fishing av R Taylor på Göteborgsoperan och var solist i Carmina Burana i Göteborgs konserthus.

Susanna_Levonen-foto_Sabine_Haymann

Susanna Levonen, Häxan
Susanna är född i Tammerfors med studier både i Sverige och Finland. Hon är Norrlandsoperans enda tillsvidareanställda sångare, prisad för sina starka rollporträtt och har bland annat nominerats till Årets sångerska av Opernwelt för sin Sieglinde i Valkyrian på Wermland Opera. Hon har gästspelat operahus i Tyskland, Belgien och Sverige i roller som Amneris, Eboli, Wozzeck-Marie, Senta och Salome. Några av hennes roller vid Norrlandsoperan är Jocasta, Eboli, Rosina, Carmen, Marie i Wozzeck, Marie Curie i Blanche och Marie, Chrysothemis, Leokadja Begick och Orfeus. 

Johanna Wallroth_Foto_Faran Holzer

Johanna Wallroth, Sömnmalen och Gryningsfen
Som barn dansade hon balett och sjöng i Kungliga Operans barnkör. Sedan 2016 har hon studerat sång vid University of Musc and Performing Arts i Wien. Johanna har bland annat sjungit Barbarina och Susanna i Figaros bröllop och Amor i Glucks Orfeo ed Eurydice på Confidencen, Pamina i Trollflöjten på Gnesin Academy i Moskva.

Våren 2019 tog hon hem första pris i en av Europas största sångtävlingar, Mirjam Helin-tävlingen.

Ruth Rebekka Hansen_Foto Sören Vilks

Ruth Rebekka Hansen, mal/fjäril/ängel
Danska Ruth är utbildad på Balettakademiens Professionella Yrkesdansarutbildning och spelade under utbildningen rollen som Miles i Henry James Turn of the Screw. Under ledning av Lee Brummer och Israel Aloni arbetade hon i projektkompaniet ilYoung 2016 och 2017. Hon har även dansat på Juniorkompagniet i Köpenhamn. Ruth har erfarenhet av att koreografera och producerar ofta ljudbilderna till sina egna verk. Under 2017 skapade och framförde Ruth bland annat solot Zero Point under flera evenemang i Stockholm. Ruth har jobbat i flera internationella produktioner, bl.a. med den erkände regissören Falk Richter Dramaten i Stockholm och Deutches Schauspielhaus Hamburg. Hon har dessutom varit koreografassistent för Charlotta Öfverholm på föreställningen Prosthesis som hade premiär på Dansens Hus Stockholm.

AndreasResar_Foto_Viktoria SjoholmAndreas Resar, fjäril/ängel
Dansaren Andreas har studerat vid Danscenter och Balettakademien i Stockholm samt EDGE Performing Arts Center i Los Angeles. Han har tidigare dansat flera år med dansgruppen DaFlow och har medverkat som dansare vid en rad olika artistgalor, events och tv-produktioner såsom SVT:s Gunstlingen. Han har även arbetat flera år som danslärare, bl.a. vid Folkuniversitetet i Linköping och Lunnevads danslinje. I operasammanhang medverkade Andreas senast på Norrlandsoperan i Faust hösten 2017.

Anja BihlmaierAnja Bihilmaier, dirigent
Anja Bihlmaier har under senare år gjort en kometartad karriär som dirigent och har under innevarande säsong utsetts till chefdirigent för Residentie Orkest i Haag och förste gästdirigent för Lahti Symfoniorkester. Efter dirigeringsstudier vid Musikhochschule Freiburg och för Dennis Russell Davies och Jorge Rotter vid Mozarteum i Salzburg inledde hon sin karriär som kapellmästare vid bl a operahusen i Chemnitz, Hannover och Kassel, vilket ledde vidare till inbjudningar från bl a Volksoper i Wien och andra europeiska operahus. Sedan några år är hon en flitig gäst i Norden, inte minst i Sverige där hon varit gästdirigent i ett flertal orkestrar, däribland Kungliga Filharmoniska Orkestern, Kungliga Operan och symfoniorkestrarna i Göteborg, Malmö, Norrköping och Gävle.

Stina Ancker, regissör
Stina Ancker har arbetat med teater, musikal – och operaregi sedan början av 1990-talet.
Hon har gjort föreställningar för bl.a. Stockholms Stadsteater, Riksteatern, Östgötateatern, Vadstena-Akademien, Wermland Opera, Malmö Opera och GöteborgsOperan. Sedan 2014 är Stina knuten till Operahögskolan vid Stockholms Konstnärliga Högskola som lektor i musikdramatisk gestaltning.

 

Annsofi Nyberg, scenograf och kostymdesigner
Sedan 1978 har Annsofi har varit knuten till Norrlandsoperan och återkommande gjort design till ett tjugotal produktioner, som En midsommarnattsdröm, Carmen, Poet and Prophetess, Den listiga lilla räven, Cosi fan tutte och Blanche och Marie. Annsofi har arbetat med ett stort antal teater-, opera-, dans- och musikalproduktioner på stora scener i både Sverige och utomlands, som Kungliga Operan, Dramaten, Göteborgs- Stockholms- Malmö stadsteatrar, Malmö Opera, Helsingforsoperan, Värmlandsoperan, Det Norske Teatret, Trøndelag Teater, Cape Town Opera, Vietnam Opera and Ballet med fler. Senast Spelman på taket på Kulturhuset Stadsteatern Stockholm och Mamma Mia the Party O2 London.

Anna Holter_Foto_Pedro MalinowskiAnna Holter, koreograf
Anna har koreograferat för teater och opera på flera ställen i Europa, Teatro alla Scala Milano, Salzburger Festspiele, Malmö Stadsteater, och Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf, för att nämna några. 2018 co-regisserade och koreograferade hon för operan Vampyren på Läckö Slott. Som konstnärlig ledare i Tyskland för Münchenbaserade danskompaniet ”Anna Holter + Company”, skapade hon 12 dansstycken och turnerade bla till Dansens Hus i Stockholm och som Tysklands representant på dansfestivalen Danse à Lille i Frankrike. Som dansare har hon jobbat internationellt på teatrar i Wien, London, Tokyo, och München med flera renommerade koreografer som Rosmary Butcher, Amir Hosseinpour och Marco Santi, m fl. Efter 18 år utomlands återvände hon 2013 till Stockholm.

William Wenner, ljusdesigner
Sedan 1982 har han ljussatt ett hundratal produktioner inom teater, opera, dans och konsert i Sverige och utomlands, som Djungelboken på Kulturhuset Stockholm stadsteater, Cooley Odysse i Johannesburg, Adagio i Kapstaden, From Sammy With Love i Amsterdam och nu senast En alldeles Särskild Dag på Helsingborgs Stadsteater/Malmö Opera. Han har även ljussatt musikvideos till Cat Stevens, Kent och Lykke Li, m.f.l. Williams ljusdesign kan även ses på konstutställningar och museer, som nyöppnade leksaksmuseet Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm och Linköpings Domkyrka, men även privata hem och trädgårdar.

Gunilla Pettersson, mask
Info kommer…

Lotta Kuisma, barnkormästare
Lotta Kuisma bor i Umeå och tog sin magisterexamen i musikpedagogik vid Musikhögskolan i Göteborg 1995 och därefter följde studier i solosång vid Operastudio 67. Sedan dess har hon arbetat med barnkör och sång i kombination med undervisning. 2011 startade Lotta Norrlandsoperans barnkör och har sedan dess varit barnkormästare med ansvar för körens vokala utveckling och konstnärliga kvalitet. Lotta har även varit verksam som körpedagog vid Norrköpings musikklasser och finns med dem representerad på en inspelning av Stenhammars Sången med GSO och maestro Neme Järvi. 2017 dirigerade Lotta en av Londons främsta barnkörer vid Nordic Music Days i South Bank Centre.

Information

Titel: Hans och Greta

Längd:

Priser

Ordinarie:
395 kr
Familj 2 vux + 2 barn:
800 kr
Barn /ungdom 3-18 år:
60 kr
Student/ ung 19-26 år:
190 kr
Pensionär:
350 kr
Scenpass:
350 kr

Tidigare tillfällen

Dela: