Rail2Dance – Sharing och workshop för det lokala danscommunityt

Rail2Dance – Sharing och workshop för det lokala danscommunityt

Möt danskonstnärer från Sverige, Finland, Tyskland och Slovenien som genom projektet Rail2Dance utgår ifrån beteendekoder i det offentliga rummet när de rör sig från Tammerfors till Ljubljana.

Under deras stopp i Umeå bjuds det lokala danscommunityt in till att dela deras erfarenheter och praktiker i en workshop.

Information

Titel: Rail2Dance – Sharing och workshop för det lokala danscommunityt

Längd:

Tidigare tillfällen

Tänk dig en järnvägsstation, en tågperrong, ett torg eller en hållplats i kollektivtrafiken. Hur beter du dig på dessa platser – Hur rör du dig, hur står du, vad gör du?

Projektet Rail2Dance utgår från mänskliga beteendekoder i det offentliga rummet. Med hjälp av koreografier och lekar förändrar projektets dansare de gällande beteendereglerna. Med nya rörelser belyser de inte bara kroppsspråkets oskrivna regler, de ifrågasätter också innebörden av gemenskap och kastar ljus över miljöer där vi alltför ofta bara går förbi varandra utan någon notis.

Genom popup-dans som plötsligt dyker upp på offentliga platser kan vi, åtminstone för ett ögonblick, ansluta oss till en potentiellt annorlunda värld, där vi kan avveckla sociala beteendekoder och skapa nya regler. Även om det bara är ett ögonblick av att hålla varandra i hand, sjunga på tågstationen eller ligga ner på torget.

Genom att flytta dansen från inomhusscener ut i det offentliga rummet söker projektet hitta en ny publik för samtida dans, som i framtiden även kan komma in i teaterns salar.

Dela: